In contrast to the competition rules, our proposal for the block of housing, offices, and commercial spaces tried to create its own space, appealing in itself, instead of one totally subordinate to the new train station
The competition brief prefigured what looked like a military parade of buildings. We preferred to imagine a group of friends walking along
Those parallel blocks, submitting entirely to the new train station, seemed a step back in the understanding of public space in relation to, for instance, the Basilica and Plaza del Pilar in Zaragoza itself
If the volumes proposed in the rules arise from the piercing of the block in only one direction (towards the station), then we cut them in the other two directions, generating smaller and individual volumes, architectural test-tubes of varying heights and uses
The varying gaps between the volumes of the buildings produce a different relationship with the railway station, perhaps more interesting than the the one offered by the planning of the contest regulations
The restructuring of uses in smaller units allows us to design each micro-block as an addition of these program units, hence building a number of architectural experiments, each distinct from the others
The apartments would have a large area of façade and, many of them, more than two orientations. All of them are corner flats, resulting in long views and sunning at different hours even while being inside the lot, which was clearly not possible with the competition planning rules